Historien

Den hellige Birgitta og Maribo

Birgitta levede i middelalderen fra 1303 til 1373 og tilhørte en magtfuld svensk familie. Fra barnsben og livet igennem havde Birgitta himmelske åbenbaringer – syns- og hørevisioner. Derfor bliver hun ofte afbilledet med blækhus og papir i gang med at nedskrive sine åbenbaringer.

Birgitta blev gift som 13 årig med en ung adelsmand, Ulf. De fik 8 børn og boede tæt på Vadstena. Efter sin Ulf Gudmarssøns død i 1344 levede Birgitta i streng askese i tilknytning til Alvastra Kloster nær Vadstena, og gav alt hun ejede til sine arvinger og til de fattige. Her modtog hun en åbenbaring om en Birgittaklosterorden. Den svenske konge Magnus Eriksson testamenterede kongsgården i Vadstena til det kommende Birgittakloster, der blev indviet i 1384.

Birgitta var livet igennem pilgrim, og derfor er hun ofte afbilledet med pilgrimshat og -stav. I 1349 drog Birgitta mod Rom, og fik Pavens godkendelse af sin nye klosterorden, Den Hellige Birgittas Orden.  Klosterordenen blev vidt udbredt i hele Europa i middelalderen. Birgitta døde i Rom i 1373, og hendes legeme blev ført tilbage til Vadstena Birgittakloster i Sverige, hvor hendes helgenskrin stadig ses i klosterkirken. Kort efter sin død blev Birgitta kanoniseret, og i dag er hun også værnehelgen for Europa i den katolske kirke.    

 

Maribo Domkirke og Birgittaklosteret  

Dronning Margrete I, var positiv overfor Birgittaordenen da hun voksede op hos Birgittas datter, Märta, sammen med Märtas datter, Ingegerd, som blev den første abbedisse i Vadstena Kloster. Margrete I, støttede Vadstena Kloster og skabte før sin død grundlaget for et Birgittakloster i Maribo med store landområder på Midtlolland. Kort efter Margrete I død tillod hendes efterfølger Erik af Pommern, at Birgittaklosteret ”Maribo” blev grundlagt i 1416 med ret til at anlægge købstaden Maribo. Den store klosterkirke er bevaret og regnes for et af Danmarks mest helstøbte kirkerum fra 1400-tallet. I 1803 blev Lolland-Falster et selvstændigt stift, og Birgittaklosterkirken blev til Maribo Domkirke for Lolland-Falsters Stift.

 

Det nye Birgittakloster           

I 2003 kom Birgittasøstrene tilbage til Maribo efter næster 450 års fravær. Det nye birgittakloster Habitaculum Mariae, der betyder Marias Bolig, og klosterkirken på Refshalevej blev indviet i september 2006.

 

PilgrimsHuset Maribo

Ved Maribos Birgittaklosters og Maribo Domkirkes 600 års jubilæum den 24. maj 2016 indviede Hendes Majestæt Dronning Margrethe II PilgrimsHuset Maribo. PilgrimsHuset Maribo er et folkekirkeligt centrum for pilgrimbevægelsen i Danmark med sin smukke placering ved Maribosøerne og Maribo Domkirke og på grunden af det gamle Birgittakloster. Desuden er PilgrimsHuset Maribo og Maribo Domkirke et knudepunkt på tre store pilgrimsruter: Den Danske Klosterrute, Munkevejen og Santiago ruten.

 

 Du kan læse mere om Den hellige Birgitta på dokumentet her på siden, som tidligere museumsleder Thomas W. Lassen i anledning af Birgitta Festivalen har skrevet om Nordens største helgeninde Birgitta af Vadstena. 

Den hellige Birgitta af Vadstena (Landemodesalen, Maribo Domkirke)